Ontwerper nieuwe ambtsketen Land van Cuijk bekend

Geplaatst op dinsdag 1 november 2022

Hester Sieraden Atelier uit Overloon wint cheque van € 1.000,-

Wethouder Joost Hendriks, waarnemend burgemeester Wim Hillenaar, raadslid Corine Jeckmans en raadslid Thomas van der Meer overhandigen een cheque van duizend euro aan de winnaars Paul de Haas en Hester Vonk Noordegraaf

De gemeente Land van Cuijk is per 1 januari 2022 ontstaan uit de vijf voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, St. Anthonis en Mill en Sint Hubert. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe ambtsketen. Een ambtsketen wordt gedragen door de burgemeester of zijn of haar vervanger, bijvoorbeeld als voorzitter van de gemeenteraad of bij verschillende representatieve en protocollaire gelegenheden.

In augustus van dit jaar heeft de gemeente hiervoor een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De keuze is gevallen op een ontwerp van Hester Sieraden Atelier uit Overloon. Zij zijn de winnaar van de ontwerpwedstrijd en gaan de keten ook maken. Paul de Haas van Hester Sieraden Atelier: “We vinden het een hele eer en een geweldige uitdaging om deze nieuwe ambtsketen voor het Land van Cuijk te mogen maken”.

Ontwerpwedstrijd

Om een nieuwe ambtsketen te maken was gekozen voor twee sporen. Er was een ontwerpwedstrijd binnen Land van Cuijk. Op hetzelfde moment is contact gezocht met bedrijven die ervaring hebben met het ontwerp- en maakproces van ambtsketens. Hiervoor werd gekozen om tijd te winnen als er bij de ontwerpwedstrijd geen geschikt ontwerp uit onze gemeente zou komen. Dat bleek niet nodig. Er is voldoende creatief talent in de gemeente!

Inzendingen

Op zijn laatst op 30 september 2022 moesten de ontwerpen zijn ingeleverd. Er kwamen elf lokale inzendingen binnen en deze werden met zorg getoetst aan de vooraf opgestelde criteria (programma van eisen) door de werkgroep ambtsketen, met daarin waarnemend burgemeester Wim Hillenaar, wethouder Joost Hendriks, raadslid Corine Jeckmans, raadslid Thomas van der Meer en kabinetschef Mirjam Smit.

Juryoordeel

De jury: ‘Het gekozen ontwerp is luchtig, speels, eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. Het voldoet aan alle gestelde criteria en combineert historische en landschappelijke elementen op een zeer aansprekende manier’.

Nieuwe ambtsketen

De nieuwe ambtsketen bestaat uit 20 schakels met daaronder een penning met aan de ene kant het Rijkswapen en de andere kant het wapen van gemeente Land van Cuijk. Op vijf schakels zijn de oude wapens van de voormalige gemeenten afgebeeld. De andere opengewerkte schakels zijn geïnspireerd op de Maasheggen. De schakel waar de penning aan vast zit heeft een vijfhoekige vorm wat de samenvoeging van vijf gemeenten symboliseert. Op deze schakel komen 33 meidoornbessen, die verwijzen naar de 33 kernen waaruit de gemeente Land van Cuijk bestaat.