Invoering Omgevingswet

Geplaatst op dinsdag 30 augustus 2022

Op 1 juli 2023 geldt de Omgevingswet. De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. De Omgevingswet heeft, vóórdat de wet ingaat, al gevolgen voor het behandelen van ruimtelijke processen, zoals bestemmingsplannen.

Verzoek indienen

Het proces om een bestemmingsplan aan te passen, duurt gemiddeld zes maanden. De gemeente heeft bepaald dat nieuwe ideeën die minimaal zes maanden vóór het ingaan van de Omgevingswet zijn ingeleverd, behandeld worden volgens de regels die er nu zijn. Wordt er een verzoek ingeleverd binnen zes maanden voordat de Omgevingswet geldt, dan gelden al de nieuwe eisen van de Omgevingswet. Een definitief besluit wordt dan namelijk pas genomen op het moment dat de Omgevingswet geldt. Er zijn mogelijk nog andere processen. Dit hangt af van het plan.

Collegebesluit

Het college van de gemeente Land van Cuijk heeft besloten om een half jaar voordat de Omgevingswet geldt, te sturen op het maken van een omgevingsplan in plaats van een bestemmingsplan. En drie maanden voordat de Omgevingswet geldt, te sturen op het proces van een ontwerp-omgevingsplan in plaats van een ontwerp-bestemmingsplan.

Zij hebben dus besloten dat er na 1 oktober 2022 geen proces voor een voorontwerp-bestemmingsplan of een ontwerp-bestemmingsplan meer start. Houd hier rekening mee. Na 1 oktober 2022 adviseren wij daarom om een omgevingsplan op te stellen. Kijk op de pagina Omgevingswet voor meer informatie hierover. Hiermee voorkom je onnodige kosten en vertraging. Wil je een besluit graag nalezen? Kijk dan op de pagina Bekendmakingen.

Duidelijkheid via een gesprek

Heb je een plan of idee waarvoor mogelijk een aanpassing van het bestemmingsplan nodig is? Maak dan een afspraak voor een gesprek met een van onze adviseurs. Samen bekijken we dan wat voor jouw plan de beste aanpak is.