Door hitte laten bomen takken vallen (summer drop)

Geplaatst op donderdag 18 augustus 2022

Even leek het er op dat het in onze gemeente niet of nauwelijks gebeurt. Maar nu vallen er toch ook hier vaker onverwacht takken uit bomen. Dit heet summer drop.

Summer drop

Als er sprake is van summer drop – ook wel summer branch drop – dan gaat het om een boom die ‘spontaan’ zijn takken laat vallen. Door het hete weer en de lange periodes van droogte krijgen bomen te weinig water, en drogen ze uit. Bij een klein beetje wind kunnen zware takken dan onverwacht afbreken en uit bomen vallen. Voor wandelaars of kinderen die onder de boom spelen kan dat gevaarlijk zijn.  Summer drop is erg moeilijk te herkennen omdat aan de buitenkant van de boom niets te zien is. Het is eigenlijk ook een verkeerd woord. De bomen die uitdrogen verliezen vaak hun takken pas in de herfst als het harder gaat waaien. Ze zijn dan nog te zwak om weerstand te bieden tegen de herfstwind.

Hoe summer drop precies ontstaat is nog onduidelijk. Wel is bekend dat het vooral bij de eik, de tamme kastanje, de beuk, de es, de populier, de wilg en de paardenkastanje gebeurd.

Advies

Zie je ergens een boom waar takken afgebroken zijn, meldt dit dan bij ons. Zeker als de boom op een plaats staat waar veel mensen komen. Je kunt ons bellen via 0485-854000, of je kunt het online melden via de pagina “Melding over de buitenruimte”. Nog gemakkelijker is het om de MijnGemeente App te downloaden en je melding via deze app te doen. Let bij (stevige) wind extra goed op in de omgeving van bomen.

Afbeelding met Summer drop bij boom in Vierlingsbeek