Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Welstand

Als je wilt bouwen of verbouwen, dan kan het zijn dat jouw bouwplan moet voldoen aan de eisen voor welstand. Dat zijn eisen waaraan het uiterlijk van bouwwerken (bijvoorbeeld een huis of een garage) moet voldoen. Bij de eisen voor welstand gaat het erom of het bouwwerk dat je wilt bouwen of plaatsen, in de omgeving past. Soms is een gebied welstandsvrij. Ga je in zo’n gebied bouwen, dan hoef je geen rekening te houden met de eisen voor welstand.

Welstandsvrij

Om te controleren of een gebied welstandsvrij is, kun je het volgende doen:

Spreekuur welstand

Vanaf februari 2023 is er geen online spreekuur welstand meer. Alle geboekte afspraken tot en met januari 2023 gaan door zoals afgesproken. Het online spreekuur welstand is een informeel en informatief gesprek met commissieleden van de commissie ruimtelijke kwaliteit (CRK).

Conceptaanvraag

Het is vanaf januari 2023 weer mogelijk om conceptaanvragen te doen. Bij een conceptaanvraag kijken we of bouwplannen passen binnen het bestemmingsplan en of er welstandseisen gelden. Als er welstandseisen zijn, vragen wij de welstandscommissie één keer om het plan te beoordelen. Zij geven een advies waarmee je rekening kunt houden bij jouw plannen. Op de pagina Bouwen of verbouwen vindt je meer informatie over een conceptaanvraag.