Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Vraag en antwoord afvalinzameling

Vanaf 1 augustus wordt het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de gemeente Land van Cuijk tot nader bericht eenmaal per twee weken opgehaald. Tot nu toe werd dat in de zomermaanden iedere week gedaan. Maar onze afvalinzamelaar, Van Kaathoven, geeft aan dat zij, door de krapte op de arbeidsmarkt en personeel dat ziek is, niet anders kunnen.

Hieronder de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Veel gestelde vragen over wijziging afvalinzameling

Wat verandert er in het ophaalschema?

Vanaf 1 augustus 2022 veranderd voor de inwoners van de gemeente Land van Cuijk en de gemeente Boekel het rooster van de groente,- fruit,- tuinafval en etensresten (GFT-E). De vaste ophaaldag blijft gewoon hetzelfde maar wijzigt van 1 x per week naar 1 x per 2 weken. Het GFT-Er wordt op dezelfde inzameldag als het PMD opgehaald.

Verandert het tijdstip van inzamelen?

De inzamelaar rijdt in principe dezelfde routes, alleen minder vaak. Zet de container de dag voor de inzameling ná 22.00 uur, of op de inzameldag vóór 07.00 uur aan de straat. Dan weet je zeker dat hij op tijd aan de weg staat.

Kan de inzamelaar het GFT-E niet tegelijk met PMD en/of rest inzamelen als hij toch in de straat is?

Inzamelaar Van Kaathoven zet verschillende wagens in voor de inzameling van GFT-afval, restafval en PMD. De wagens voor de GFT-E inzameling kunnen niet meerdere soorten afval tegelijk vervoeren. Alles komt in één grote ruimte. De andere wagens kunnen geen GFT-E afval vervoeren.

Waarom is er geen wekelijkse inzameling GFT-E?

Door een (landelijk en regionaal) personeelstekort en door ziekte (covid), heeft Van Kaathoven niet genoeg personeel beschikbaar voor alle routes en voertuigen.

Hoe weet ik wanneer mijn GFT-E container wel wordt leeg gemaakt?

Dit kun je vinden via de AfvalApp en via de digitale afvalkalender.

Hoe houd ik mijn container in deze warmte fris nu hij minder vaak geleegd wordt?

Kijk voor tips voor een schone gft-bak op milieucentraal.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Waar kan ik mijn (extra) GFT-E kwijt?

Waarom mag ik alleen tuinafval naar de (mini)milieustraat brengen?

Door de dierlijke resten in het GFT-E afval (zoals een visgraad en vlees) is een juiste inzameling en verwerking extra belangrijk voor de volksgezondheid. Daarom wordt GFT-E apart van het tuinafval verwerkt.

Van GFT-E afval én tuinafval wordt allebei compost gemaakt. Voor de veiligheid allebei op een andere manier. Het eindproduct is compost en wordt gebruikt als bodemverbeteraar, bijvoorbeeld in de landbouw voor voedselproductie. Omdat dit product in de voedselindustrie gebruikt wordt zijn daarvoor strengen eisen.

Verandert de afvalstoffenheffing voor mij?

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. De inzamelaar ontvangt in ieder geval geen vergoeding voor de niet geleverde dienstverlening.
De afvalstoffenheffingen worden één keer per jaar vastgesteld door de gemeenteraad (in december voor het komende jaar). De basis hiervoor is dat de inkomsten (de afvalstoffenheffing) die de gemeente ontvangt nooit hoger mogen zijn dan de kosten die zij maakt voor het ophalen en verwerken van afval. Als aan het einde van het jaar blijkt dat hierdoor de inkomsten hoger zijn dan de kosten, dan is de gemeente verplicht dit te storten in een voorziening afval. De voorziening afval is een apart potje en kan de gemeente vervolgens inzetten om in de toekomst prijsstijgingen of tegenvallers op te vangen zonder meteen de afvalstoffenheffingen voor inwoners en bedrijven te verhogen.

Ik ga op vakantie en nu duurt het lang voordat de container geleegd wordt. Geeft dat geen overlast?

Je kunt aan buren of andere bekenden vragen om de container aan de straat te zetten en weer terug te zetten tijdens je vakantie. De container mag de avond voor de inzameldag vanaf 22.00 uur aan de straat staan. Zorg er wel voor dat de container op de inzameldag uiterlijk om 07.00 uur aan de weg staat. Dan weet je zeker dat hij geleegd wordt.

Wat mag er in de GFT-E container?

Wat er allemaal in de container mag vind je op de pagina Afvalinzameling.

Kan ik een extra GFT-E container ontvangen?

Het is niet mogelijk om een extra container te ontvangen. Per huishouden is er één inzamelmiddel beschikbaar.

Op het nieuwe ophaalschema staat dat mijn container vandaag geleegd zou worden, maar hij is niet geleegd. Wat moet ik doen?

Vervelend dat hij niet geleegd is. Stond hij wel op tijd aan de weg? Bel dan naar gemeente Land van Cuijk via: 0485-854000 en kies optie 1. Dan kom je direct in contact met de inzamelaar, Van Kaathoven. Samen kunnen jullie een oplossing bespreken. Het is ook mogelijk om een melding te doen via MijnGemeente App of via de pagina Melding over de buitenruimte. Laat in beide gevallen een telefoonnummer achter zodat Van Kaathoven contact kan opnemen om een oplossing te bespreken.

Kan ik werken als belader of chauffeur bij Van Kaathoven?

Kijk voor alle openstaande vacatures bij Van Kaathoven op de website van Ortessa (Deze link gaat naar een externe website).
 

Ik ken iemand die wil werken als belader of chauffeur.

Kijk voor alle openstaande vacatures bij Van Kaathoven op de website van Ortessa (Deze link gaat naar een externe website).