Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Tegemoetkoming energiekosten voor stichtingen en verenigingen

Stichtingen en verenigingen voor binnensport, buitensport, gemeenschapshuizen en jeugdaccommodaties zijn heel belangrijk voor de leefbaarheid in dorpen en wijken. Zij staan onder financiële druk door de gestegen energieprijzen. Zij kunnen van de gemeente een vergoeding krijgen voor de energiekosten.

Alleen verenigingen en stichtingen die in 2022 een variabel contract bij een energieleverancier hebben, hebben mogelijk recht op de vergoeding. Voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding gebruiken we het laatste jaarverbruik.

Heeft jouw stichting of vereniging mogelijk recht op een vergoeding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Arno van Haren via arno.vanharen@landvancuijk.nl.

Voor wie

De vergoeding is voor verenigingen en stichtingen die op dit moment een variabel contract hebben. Zij hebben het meeste last van de hoge energieprijzen. De vergoeding is voor binnensport-, buitensport- en gemeenschaps- en jeugdaccommodaties en voor accommodaties voor scouting.

We verwachten dat verenigingen en stichtingen die in 2023 een nieuw contract moeten afsluiten, ook in de problemen komen. Daarom bekijkt het college de situatie in 2023 opnieuw. Ook houden we rekening met de eventuele maatregelen van de rijksoverheid.

Voorwaarden

Aanvrager is lid van het bestuur van een vereniging of stichting zonder doel om winst te maken. De vereniging of stichting beheert een gemeenschaps-, binnensport-, buitensport- of jeugdaccommodatie of een accommodatie voor scouting.

De aanvrager levert aan

Aanvragen

Doe je aanvraag voor 31 december 2022 via arno.vanharen@landvancuijk.nl. Zorg ervoor dat alle gevraagde gegevens in de mail staan! Stuur een kopie van het energiecontract en van de laatste jaarnota mee als bijlage.

Let op

verenigingen en stichtingen die de gegevens al hebben opgestuurd, hoeven niet opnieuw documenten aan te leveren. Zij ontvangen vanzelf bericht.

Hoogte vergoeding

Bij het berekenen van de vergoeding gaan we uit van het laatste jaarverbruik zoals in de jaarnota energieverbruik staat. De vergoeding bestaat uit het verschil tussen het plafondtarief en het tarief voor gas en stroom van dit moment

Het plafondtarief, door de rijksoverheid berekend voor huishoudens, is €1,45 voor elke m3 gas en €0,40 voor elk kWh stroom. Voor het energietarief van dit moment gebruiken we het tarief van 3 oktober 2022.  Dit is €3,65 voor elke m3 gas en €0,895 voor elk kWh stroom.

De hoogte van de vergoeding kan veranderen als de rijksoverheid afspraken maakt voor een vergoeding voor energiekosten bij verenigingen en stichtingen. De vergoeding kunnen we dan verrekenen met de steun van de rijksoverheid. Hierover informeren we de aanvrager. De vergoeding is nooit lager dan de vergoeding die je al hebt ontvangen.