Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Actie PMD-afval

Vanaf maandag 8 mei starten we met een actie om de kwaliteit van het PMD (Plastic-, Metalen verpakkingen en Drankkartons) te verbeteren. We starten in Padbroek en het centrum. Zo willen we ervoor zorgen dat meer verpakkingen zo goed mogelijk worden gerecycled. Vijf inzamelrondes lang controleert een voorloper de inhoud van de aangeboden PMD zakken. Een voorloper is een getraind persoon die vooruitloopt op de inzamelwagen.

Wat betekent dit voor jou?

Je zet zoals je gewend bent jouw zak met PMD aan de straat. Voordat we jouw zak ophalen controleert de voorloper de inhoud. Zit het PMD in een verkeerde zak, zit er te veel ander afval in de PMD-zak of zijn de verpakkingen nog vol? Dan komt er een rode sticker op de zak, met daarop de tekst: verbetering nodig! De sticker laat zien dat de inhoud van de zak niet goed is. De zak blijft dan staan.

Waarom doen we dit?

In onze gemeente halen we huishoudelijk PMD-afval apart op. Dit doen wij omdat er in de gebruikte verpakkingen waardevolle grondstoffen zitten. Door deze grondstoffen steeds opnieuw te gebruiken verminderen we onze impact op het milieu.

Nog regelmatig zit er teveel ander afval tussen het ingezamelde PMD-afval. Denk hierbij aan papier, piepschuim, hard plastic, bouwafval en restafval. Dit mag niet in de PMD-zak! Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor grondstoffen niets meer waard zijn en niet kunnen worden gerecycled. Dat is slecht voor het milieu en kost veel geld. Dat is natuurlijk jammer.

Er zit een rode sticker op mijn zak. Wat nu?

Een zak met een rode sticker wordt niet meegenomen door de inzamelwagen. Je kunt de zak zelf bij het restafval inleveren door er een blauwe tarief zak om heen te doen, of het PMD goed scheiden en later opnieuw aanbieden in een nieuwe zak.

Waarom zo streng?

Als er teveel ander afval in de PMD-zak zit, wordt het afgevoerd en verbrand als restafval. Hierdoor gaan waardevolle grondstoffen verloren en dit kost veel geld. Afval dat niet in de PMD-zak hoort, zorgt ervoor dat een hele vracht wordt afgekeurd. Alle waardevolle grondstoffen gaan dan verloren.

Hoe weet ik of mijn lege verpakking in de PMD-zak mag?

Stel jezelf altijd de volgende drie vragen. Alleen als je deze drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoort het afval bij het PMD:

Kijk voor meer informatie op de pagina Afvalinzameling of www.afvalscheidingswijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Waarom is de actie alleen in Padbroek en het centrum van Cuijk?

Padbroek en het centrum van Cuijk gaan via inzamelroute 1. Route 1 is uitgekozen voor de actie omdat we in route 1 veel vervuiling zien. Maar ook kunnen we in deze actieperiode ervaring krijgen met hoog- en laagbouw.

Waarom is mijn PMD-zak afgekeurd?

Op de sticker staat aangegeven wat er niet goed is. Het PMD zit in een verkeerde zak, er zit te veel ander afval in de PMD-zak of de verpakkingen zijn nog vol.

Mijn PMD-zak is afgekeurd, wat moet ik nu doen met mijn PMD-zak?

Je kunt het PMD goed scheiden en later opnieuw aanbieden in een nieuwe zak. Of de zak zelf bij het restafval inleveren in uw blauwe tariefzak.

Moet ik het PMD-afval in een nieuwe zak opnieuw aanbieden?

Je kunt na het herstellen van de fout, de sticker afplakken of een nieuwe zak gebruiken. De afkeursticker mag niet meer te zien zijn, anders wordt de zak de volgende keer ook niet meegenomen.

Er liggen afgekeurde PMD-zakken op straat, wat wordt hiermee gedaan? 

Op de sticker staat uitgelegd waarom de PMD-zak niet is meegenomen. De persoon die de zak er neer heeft gezet neemt de zak mee terug en herstelt de fout. Later in de week rijden we een bezemronde voor de zakken die zijn blijven liggen. Deze bezemronde is om zwerfafval te voorkomen.

Wat mag er wel en niet in PMD?

Kijk voor meer informatie op de pagina Afvalinzameling of www.afvalscheidingswijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Waar kan ik PMD-zakken krijgen?

Beugen

Boekel

Boxmeer

Cuijk

Gassel

Grave

Haps

Holthees

Langenboom

Mill

Oeffelt

Oploo

Overloon

Rijkevoort

Sambeek

Sint Agatha

Sint Anthonis

Sint Hubert

Velp

Venhorst

Vianen

Vierlingsbeek

Wanroij

Wilbertoord

Moet ik altijd een PMD-zak gebruiken als ik PMD aanbied?

Ja, voor het PMD zijn er speciale PMD zakken. Deze zakken zijn doorzichtig zodat de inzamelaar vanaf de buitenkant kan zien of er echt PMD in zit. Als je PMD in een verkeerde zak stopt wordt het afgekeurd en verbrand. Daardoor kan het PMD niet gerecycled worden. Dat is jammer.

Waarom worden zwarte afvalzakken niet meegenomen?

Zwarte zakken mag je niet gebruiken. Restafval of GFT+E in een zwarte zak nemen we ook niet mee. PMD moet in de doorzichtige PMD-zak. Deze zakken zijn doorzichtig zodat de inzamelaar vanaf de buitenkant kan zien of er echt PMD in zit.

Kan ik mijn PMD ook zelf wegbrengen?

PMD kun je wegbrengen naar een van de milieustraten.

Waarom plaatst de gemeente niet van die ringen aan lantaarnpalen, voor de PMD zakken?

Hiervoor zijn meer redenen. Bijvoorbeeld de stoep wordt door een groot aantal hangende PMD zakken minder goed toegankelijk voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Maar ook kost het de inzamelaar meer tijd met inzamelen.

Heb je vragen of opmerkingen over de PMD actie? Vul dan het contactformulier PMD in.

Contactformulier PMD