Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Onroerendezaakbelastingen (OZB)

Ben je op 1 januari eigenaar van een onroerende zaak (bijvoorbeeld een woning, een bedrijfsruimte of een stuk grond) en/of gebruiker van een niet-woning (bijvoorbeeld een bedrijfsruimte of een stuk grond)? Dan betaal je voor dat jaar onroerendezaakbelastingen (OZB) via de aanslag gemeentelijke belastingen. Het bedrag dat je betaalt aan OZB is een percentage van de WOZ-waarde van de betreffende onroerende zaak.

WOZ-waarde

WOZ betekent Wet waardering onroerende zaken. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een pand gaan we uit van de geschatte marktwaarde op de peildatum (1 januari van het vorige jaar). Dus de WOZ-waarde voor belastingjaar 2024 heeft als waarde peildatum 1 januari 2023. Hiervoor vergelijken gemeenten de woning met woningen in de omgeving die erop lijken en die rond de waarde peildatum zijn verkocht. Er wordt dan rekening gehouden met onderlinge verschillen zoals inhoud, grondoppervlakte, ligging, bouwkundige staat.

Je kunt een taxatieverslag van jouw woning bekijken bij het Belastingloket (Deze link gaat naar een andere website), óf je kunt het taxatieverslag bekijken op MijnOverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Kijk voor veel gestelde vragen en antwoorden over de wet WOZ op WOZ-datacenter.nl (Deze link gaat naar een andere website).

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde voor het vaststellen van de hoogte van de onroerendezaakbelasting. De waarde is voor een woningbezitter ook belangrijk bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte. Kijk voor meer informatie over de belastingaangifte op Belastingdienst.nl. (Deze link gaat naar een andere website)

Uitleg WOZ-waarde

Wil je weten hoe de WOZ-waarde van een woning wordt berekend? Bekijk dan het animatiefilmpje met uitleg over de WOZ-waarde (Deze link gaat naar een andere website) op de website van de waarderingskamer.

Verkoop of verhuizing

Verkoop je een onroerende zaak? Dan krijg je geen vermindering. De situatie op 1 januari is namelijk bepalend voor de onroerendezaakbelasting eigenaar. Dit geldt ook voor de onroerendezaakbelasting gebruiker als je gebruiker bent van een niet-woning. Vaak wordt de aanslag onroerendezaakbelasting eigenaar bij de notaris verrekend met de koper van het pand.

Tarieven

OZB belasting 2024

Verordening op de heffing en de invordering van onroerendezaakbelastingen

Alle tarieven en regels van de verschillende soorten gemeentelijke belastingen in de gemeente Land van Cuijk zijn terug te vinden in verordeningen. Op de pagina Verordeningen vind je de verordeningen van de gemeente Land van Cuijk.