Natuur en landschap
Heb je een tuin bij jouw woning, een erf of grond in het buitengebied? Je kunt de natuur in jouw omgeving op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door in je eigen tuin de bladeren te laten liggen voor een gezondere bodem, minder te maaien en bloemen en kruiden in te zaaien. Dat zorgt voor een groter aantal plant- en diersoorten. Wil je meer doen? Op deze pagina vind je verschillende regelingen en subsidies om inwoners en agrariërs te ondersteunen. En je vindt een overzicht van wat wij als gemeente doen voor onze natuur. Zo dragen we samen een steentje bij aan een mooie en gezonde leefomgeving!
Regelingen en acties voor alle inwoners
Groen Ontwikkelfonds voor nieuwe natuur
Groen Ontwikkelfonds Brabant helpt inwoners, ondernemers en overheden bij het aanleggen van nieuwe natuur. Met geld, grond én kennis. Lees meer over Subsidie Groen Ontwikkelfonds Brabant (Deze link gaat naar een andere website).
Bloemzaad actie
In het voorjaar hebben we vaak een actie waarbij je gratis een zakje bloemzaadjes kunt krijgen. Want met meer bloemen help je onze bijen! Houd daarvoor onze sociale media in de gaten.
Maatregelen voor bijen en zweefvliegen
Veel terreinen zijn geschikt voor voedsel en als nestelplaats voor wilde bijen en zweefvliegen. Aan de hand van de locatie (postcode) en het soort terrein kun je tips en advies krijgen over aanleg en beheer van geschikte planten (Deze link gaat naar een andere website).
Stimuleringsregeling Landschap
De Stimuleringsregeling Landschap (STILA) (Deze link gaat naar een andere website) stimuleert landschapsbeheer door grondeigenaren. Zij kunnen een vergoeding aanvragen voor het aanleggen en beheren van landschaps- en waterelementen en wandelpaden over boerenland. De gemeente vergoedt de helft van deze bijdrage.
Subsidie buurtnatuur en buurtwater
Het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds helpt om buurten groener, mooier en beter bestand tegen extreem weer te maken. Bijvoorbeeld met groene burgerinitiatieven, zoals sedumdaken, groene schoolpleinen en voedselbossen. Natuurverenigingen, stichtingen en zzp'ers kunnen via de regeling subsidie aanvragen voor buurtgerichte natuur- en waterprojecten, die samen met bewoners worden gerealiseerd. Bekijk de voorwaarden en download het aanvraagformulier (Deze link gaat naar een andere website) op de website van de provincie Noord-Brabant.
ErvenPlus
Lijkt het je wat om meer natuur rondom je erf aan te leggen? En zo soorten zoals zwaluw, mus, uil en vleermuis te helpen? Dan is het project ErvenPlus van Brabants Landschap (Deze link gaat naar een andere website) echt iets voor jou. Check of er in jouw gebied nog budget is. Op dit moment is de regeling alleen beschikbaar voor locaties in de voormalige gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis. Er is jaarlijks een vast bedrag beschikbaar en op is op!
Subsidie biodiversiteit
Leg jij bijvoorbeeld een insectenhotel, poel of houtwallen aan? Dan kun je subsidie krijgen van Waterschap Aa en Maas (Deze link gaat naar een andere website). Met zulke initiatieven draag je namelijk bij aan het vergroten van de biodiversiteit, ofwel het aantal verschillende soorten dieren en planten.
Meer regelingen en acties
Op de pagina Klimaatbestendig Land van Cuijk vind je nog meer acties. Bijvoorbeeld voor groene tuinen, schoolpleinen of bedrijventerreinen.
Regelingen en subsidies voor agrariërs
We werken aan een ‘buitengebied 3.0’. Waar inwoners, agrariërs en andere ondernemers samen wonen en werken. Met aandacht voor natuur, recreatie en duurzaamheid.
Natuurinclusieve landbouw
Bij natuurinclusieve landbouw produceren agrariërs voedsel en gewassen met extra aandacht voor milieu, natuur en landschap. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een gezonde bodem door minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ook zijn er maatregelen mogelijk om meer ruimte te geven aan planten en dieren.
De Provincie Noord-Brabant helpt veehouders om de stap te maken van gangbare landbouw naar natuurinclusieve landbouw (Deze link gaat naar een andere website). Met informatie, financiële steun en hulp bij het schrijven van een plan.
Onze gemeente geeft veel meer ruimte aan natuurinclusieve landbouw dan in het verleden. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor financiële steun van de provincie? Dan kun je financiële steun van gemeente Land van Cuijk aanvragen.
De gemeente geeft aantrekkelijke kortingen op het pachten van agrarische percelen als deze op een natuurinclusieve manier worden beheerd. Kijk hiervoor op onze pagina over korte termijn pacht.
Agrarisch natuurbeheer
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) (Deze link gaat naar een andere website) is een subsidie voor agrarische samenwerkingen. Met deze subsidie beschermen en verbeteren landbouwers de omgeving van dieren, werken ze aan waterkwaliteit en dragen ze bij aan klimaatdoelen. Bekijk hier de beheerpakketten voor agrarisch natuurbeheer (Deze link gaat naar een andere website).
Agrarisch waterbeheer
Kijk op de website van Waterschap Aa en Maas (Deze link gaat naar een andere website) voor meer informatie over waterbeheer door agrariërs.
Zo zorgen wij voor natuur en landschap
Als gemeente zorgen we ook goed voor onze natuur en proberen we het aantal soorten planten en dieren te vergroten. Dit doen we op verschillende manieren:
- aanleg en onderhoud van bomen en planten langs wegen, parken en plantsoenen (snoeien en vervangen als dat nodig is), daarbij willen we door meer variatie vlinders en insecten aantrekken
- onderhoud van bossen, weilanden en ecologische verbindingszones
- aanleggen van nieuwe natuur, bijvoorbeeld met het gebiedsproces natuurontwikkeling
- financieel bijdragen aan regelingen; bijvoorbeeld bij de Stimuleringsregeling Landschap, het Groen Ontwikkelfonds en ErvenPlus vergoeden wij de helft van de kosten
- onderhoud van openbaar groen in de kernen (zoals snoeien, schoffelen en verwijderen van onkruid), met oog voor het vergroten van het aantal planten en dieren
- ecologisch maaien van bermen (oktober/november) en het verschralen van bermen, waardoor hier meer bloemen gaan bloeien en insecten meer kans krijgen
- eikenprocessierupsen bestrijden op biologische wijze
Contact
Neem als je vragen hebt gerust contact op met de organisatie die de regeling uitvoert. Als je vragen hebt over de STILA of ANLb, kun je contact opnemen met veldcoördinator Martien Vinken (Deze link gaat naar een andere website) van Brabants Landschap.