in hetLand van Cuijk

Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken

Mantelzorgwoning

Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan jouw eigen huis te laten bouwen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van jouw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis. Als de noodzaak voor mantelzorg vervalt, moet je de huisvesting voor mantelzorg stoppen. 

Vergunning

Een vergunning is niet altijd nodig. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, kan een mantelzorgwoning vergunning vrij gerealiseerd worden. Je kunt controleren of je bouwplannen vergunning vrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet je toch een vergunning aanvragen, dan kan dat ook via dit online loket.  

Pré-mantelzorgwoning

Voor mensen die vooruitlopend op een zorgsituatie hiervoor maatregelen willen treffen, is er het pré-mantelzorgbeleid.

De gemeente Land van Cuijk biedt – onder voorwaarden - de mogelijkheid om alvast een mantelzorgwoning te plaatsen op het eigen perceel of bij een naaste. Ook als er nog niet meteen sprake is van een mantelzorgsituatie. De mantelzorgwoning wordt als het ware preventief geplaatst. Dit heeft het voordeel dat de bewoner zelfstandig kan blijven wonen en in de toekomst de garantie heeft van nabije zorg.

Lokale verschillen

Het pré-mantelzorgbeleid geldt in hoofdlijnen voor alle voormalige gemeenten in het Land van Cuijk, maar kan lokaal iets afwijken. Voor informatie over de lokale regels kun je contact opnemen met de gemeente.

Hoe gaat het in z’n werk

Heb je interesse in het plaatsen van een pré-mantelzorgwoning? Neem dan contact op met de gemeente. Zij beoordelen je aanvraag als een ‘buitenplanse afwijking’. Dit betekent dat het een tijdelijke afwijking is van het geldende bestemmingsplan, voor maximaal 10 jaar.

Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

Conceptaanvraag

Door een conceptaanvraag in te dienen, kunnen we in een vroegtijdig stadium bekijken waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je niet met onnodige kosten geconfronteerd wordt. Daarvoor is het wel belangrijk dat je onderstaande informatie met het vooroverleg meestuurt:

Meer informatie

Mocht je meer informatie willen, vul dan dit contactformulier in of bel naar 0485-854000.

Volg de ontwikkelingen in jouw buurt

Snel op de hoogte zijn van ontwikkelingen in jouw buurt? Bomen kappen? Huis verbouwen? Buurtfeest? Downloaden in de App Store, Windows Store of Google Play Store een van onderstaande apps.