Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Geboorteaangifte

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je kindje(s)! Wij hopen dat je aan het genieten bent van je kleintje(s), maar neem even de tijd om de geboorteaangifte bij ons te regelen. Ook als je zelf in een andere gemeente woont. De geboorteaangifte regel je binnen 3 dagen na de dag van geboorte. Deze aangifte moet iemand doen die bij de geboorte aanwezig was.

Neem voor het maken van een afspraak voor de aangifte van geboorte telefonisch contact op via: 0485–854000.

Nodig

Wanneer geboorteaangifte doen

Je moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen. Valt de tweede of derde dag in het weekeinde of op een feestdag dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Overzicht dagen waarop uiterlijk aangifte van geboorte gedaan moet worden
Geboortedag Aangifte uiterlijk op
Zondag Woensdag
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag

Vallen er een of meerdere feestdagen in de termijn van drie dagen, dan wordt de termijn verlengd totdat er tenminste twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn. 

Geen Nederlandse nationaliteit (Nationality other than Dutch)

Hebben beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat je aanvullende stukken nodig hebt. Je moet dan altijd persoonlijk geboorteaangifte van je kindje(s) regelen bij ons. Maak hiervoor een afspraak 0485-854000.

If you and/or your partner have a foreign nationality, please make an appointment and call us on 0485-854000.

Duomoeders

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de ‘duomoeder’ moeder worden volgens de wet. Hiervoor heb je bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring nodig van de Stichting Donorgegevens. Erkenning is dan niet meer nodig. Is er sprake van een bekende donor, dan is het mogelijk dat de duomoeder het kindje erkent. Wilt je hier meer informatie over, kijk dan op de pagina Hoe krijg ik als duomoeder het ouderschap over het kind van mijn partner op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Naamskeuze

Bent je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Heb je liever dat je kindje een andere achternaam krijgt? Of heb je het kindje eerder erkend? Dan heb je de mogelijkheid om naamskeuze te regelen.

Wanneer is naamskeuze mogelijk?

Kijk voor meer informatie over de keuze van de achternaam op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. Je kunt in de gemeente waar het kindje geboren is een afschrift van de geboorteakte aanvragen