Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Geboorteaangifte

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je kindje(s)! Wij hopen dat je aan het genieten bent van je kleintje(s), maar neem even de tijd om de geboorteaangifte te regelen. Die regel je binnen 3 dagen na de dag van geboorte. Deze aangifte moet iemand doen die bij de geboorte aanwezig was.

Neem voor het maken van een afspraak voor de aangifte van geboorte telefonisch contact op via: 0485–854000.

Nodig

Wanneer geboorteaangifte doen

Je moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen. Valt één van deze drie dagen in het weekeinde of op een erkende feestdag dan kun je in onderstaand schema zien wanneer je aangifte kunt doen. 

Overzicht dagen waarop uiterlijk aangifte van geboorte gedaan moet worden
Geboortedag Aangifte uiterlijk op
Zondag Woensdag
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag

Vallen er een of meerdere feestdagen in de termijn van drie dagen, dan wordt de termijn verlengd totdat er tenminste twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn. 

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. Je kunt in de gemeente waar het kindje geboren is een afschrift van de geboorteakte aanvragen

Naamskeuze

Een kind van  ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat jouw  kind de achternaam van de moeder krijgt, dan moeten jullie samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand voor het opmaken van een akte van naamskeuze, waarbij jullie kiezen voor de achternaam van de moeder. Deze naamskeuze geldt voor alle kinderen die jullie samen krijgen. Omdat jullie persoonlijk bij de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten verschijnen adviseren wij jullie om dit vóór de geboorte van jullie kind te doen. Kijk voor meer informatie over de keuze van de achternaam op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).