Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Geboorteaangifte

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je kindje(s)! Wij hopen dat je aan het genieten bent van je kleintje(s), maar neem even de tijd om de geboorteaangifte bij ons te regelen. Ook als je zelf in een andere gemeente woont. De geboorteaangifte regel je online of aan de balie, binnen 3 dagen na de dag van geboorte.

Geboorteaangifte kan direct via het online formulier.

Direct regelen met DigiD (Deze link gaat naar een andere website)

Let op: vul bij de digitale geboorteaangifte de juiste voornaam/voornamen van je kindje(s) in. Geef alle (voor)namen op, dus de volledige naam. Als de geboorteakte is ondertekend, kun je namen namelijk niet zomaar wijzigen. Voor het kiezen van de achternaam kan het zijn dat beide ouders aanwezig moeten zijn. Het kan dan niet alleen op verzoek van één ouder of met schriftelijke toestemming. Voor verdere informatie zie achternaam kiezen op deze pagina.

Wil je liever een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via: 0485-854000.

Nodig

Meenemen naar de afspraak

Wanneer van toepassing ook

Wie moet aangifte doen

De vader of de duomoeder is wettelijk verplicht om aangifte te doen. De moeder mag dit natuurlijk ook zelf doen. Als vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, dan moet iemand anders dit regelen die bij de geboorte aanwezig is geweest.

Wanneer geboorteaangifte doen

Je moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen. Valt de tweede of derde dag in het weekeinde of op een feestdag dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Overzicht dagen waarop uiterlijk aangifte van geboorte gedaan moet worden
Geboortedag Aangifte uiterlijk op
Zondag Woensdag
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag

Je kindje bij of na de geboorte erkennen

Wil je je kindje bij of na de geboorte erkennen? Dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina Erkenning

Geen Nederlandse nationaliteit (Nationality other than Dutch)

Hebben beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat je aanvullende stukken nodig hebt. Je moet dan altijd persoonlijk geboorteaangifte van je kindje(s) regelen bij ons. Maak hiervoor een afspraak 0485-854000.

If you and/or your partner have a foreign nationality, please make an appointment and call us on 0485-854000.

Duomoeders

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de ‘duomoeder’ moeder worden volgens de wet. Hiervoor heb je bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring nodig van de Stichting Donorgegevens. Erkenning is dan niet meer nodig. Is er sprake van een bekende donor, dan is het mogelijk dat de duomoeder het kindje erkent. Wil je hier meer informatie over, kijk dan op de pagina Hoe krijg ik als duomoeder het ouderschap over het kindje van mijn partner op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Achternaam kiezen

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Heb je liever dat je kindje een andere achternaam krijgt? Of heb je het kindje eerder erkend? Dan heb je de mogelijkheid om naamskeuze te regelen.

Wanneer kun je de achternaam kiezen

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om je eerste kindje de achternaam van beide ouders te geven. Dit kan als je kindje op of na 1 januari 2024 wordt geboren. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen ook deze dubbele achternaam. Het is niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen. Kijk voor meer informatie op:

Wil je meer informatie over de keuze van de achternaam? Kijk dan op "Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen" op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Tijdelijke regeling dubbele achternaam al geboren kinderen

In 2024 kunt je als ouders de naam van jullie kind(eren) laten wijzigen naar een dubbele achternaam. Dit kan als al jullie gezamenlijke kinderen zijn geboren ná 1 januari 2016. Kijk voor meer informatie op de pagina Tijdelijke regeling dubbele achternaam al geboren kinderen.

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. Je kunt in de gemeente waar het kindje geboren is een afschrift van de geboorteakte aanvragen

Levenloos geboren kindje

Het verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Daarom proberen wij je bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen. Als je dat wilt, kunt je jouw kindje(s) laten bijschrijven bij je persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Alle informatie over het aangeven van een levenloos geboren kindje of een kindje bijschrijven bij de persoonsgegevens in de BRP, lees je op de pagina Aangifte of registratie van een levenloos geboren kindje.