in hetLand van Cuijk

Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken

Energietransitie

De gemeente Land van Cuijk werkt samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een regio die volledig draait op duurzame energie; “Energiek Land van Cuijk”. Deze grote verandering, die ons allemaal raakt, noemen we de “energietransitie”. We richten ons hierbij op drie thema’s.   

Energie besparen  

Energie besparen is steeds harder nodig. De belangrijkste manieren om energie te besparen, zijn het isoleren van een woning, het gebruik van energiezuinige apparaten en het bewust omgaan met energie. Daar wil de gemeente je graag bij helpen. Voor huurders en eigenaren van een woning bieden we interessante acties aan om te besparen op energie. Voor huurders doen we dat in samenwerking met de woningcorporaties. 

Energie bespaaractie huurders

Voor particuliere huurders en huurders van de woningcorporaties Mooiland en Wonen Vierlingsbeek is een mooi aanbod samengesteld waarvan je gratis gebruik kunt maken. Je kunt kiezen uit:

Ga naar Brabant Woont Slim om je aan te melden. De actie loopt nog tot 1 juni 2022. 

Collectieve advies en inkoopactie voor woningeigenaren

De gemeente Land van Cuijk organiseert in samenwerking met Winst uit je Woning een collectieve advies- en inkoopactie voor duurzame maatregelen waarmee je de energierekening fors kunt verlagen en het wooncomfort verhogen. Kijk voor meer informatie op Collectieve advies en inkoopactie voor woningeigenaren  

Energieloket Brabant woont Slim

Voor informatie over, en hulpmiddelen voor het besparen van energie kun je terecht bij het Energieloket Brabant Woont Slim

Duurzaam energie opwekken 

In het Land van Cuijk wordt in de toekomst alle energie opgewekt door duurzame bronnen zoals zon, wind en waterkracht. Voor 2030 is onze doelstelling in Land van Cuijk om 1008 Terajoule duurzaam op te wekken. Dat staat gelijk aan ruim 325 hectare zonne-energie of 19 windmolens van ruim 4 Megawatt. Deze doelstelling is afgesproken in de Regionale Energie Strategie Noordoost Brabant . Een regionaal samenwerkingsverband waarin de gemeenten, de provincie, netbeheerder Enexis, het Waterschap Aa en Maas en een klankbordgroep met maatschappelijke partijen, samen werken aan de energietransitie in de regio. Wil je meer lezen over de RES NOB? Kijk dan op de Energiewerkplaats

Wij geven de voorkeur aan zon-op-dak . Maar we kijken ook naar mogelijkheden voor zonneparken en windmolens, want met alleen zon-op-dak redden we onze doelstelling niet. De invulling van onze doelstelling geven we vorm samen met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Als inwoner kun je zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen op je dak, maar ook door je met een club mensen te verenigingen in een energiecoöperatie. Ook ontwikkelaars vragen we om inwoners te betrekken bij én te laten deelnemen in hun projectplannen. 

Duurzaamheidslening

Voor onze inwoners hebben we een Duurzaamheidslening beschikbaar, Een duurzaamheidslening kun je inzetten voor zonnepanelen op eigen dak, maar OOK voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen. 

Aardgasvrij wonen 

Geen aardgas meer gebruiken: hoe moet dat dan? Hoe verwarm ik dan mijn huis, hoe krijg ik warm water en hoe moet ik koken? Wat gaat dat kosten en wanneer gaat dit gebeuren? En wat kan ik zelf doen? Zo maar een paar vragen die je als inwoner kunt hebben. Wil je weten wanneer jouw buurt aan de beurt is om over te gaan naar aardgasvrij, stuur dan een mail naar gemeente@landvancuijk.nl met als onderwerp "Vraag over aardgasvrij wonen". 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Antwoorden op een aantal belangrijke vragen vind je ook in onderstaande pagina's.

Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact op met het energieloket van Brabant Woont Slim