Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Energietoeslag lage inkomens

De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een energietoeslag van de overheid. Het gaat om een bedrag van €800,- en een verhoging van €500,-. Een groot aantal inwoners van de Gemeente Land van Cuijk heeft de eenmalige energietoeslag van €800,- automatisch ontvangen omdat zij bekend zijn binnen de gemeente. Zij ontvangen ook de verhoging van €500,- automatisch.

Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met AOW (en een klein aanvullend pensioen). In deze gevallen moet je de energietoeslag zelf aanvragen.

Nodig

• Een kopie of scan van een geldig identiteitsbewijs van jezelf en (als je een partner hebt) van je partner (ID-kaart of paspoort, geen rijbewijs);
• Bewijsstukken van je inkomen en (als je een partner hebt) van je partner (de uitkeringsspecificatie of loonstrook van de maand voorafgaand aan de aanvraagdatum en de (voorlopige) aanslag van de Belastingdienst).
• Het laatste afschrift van je bankrekening waarop de energietoeslag gestort moet worden, met daarop zichtbaar rekeningnummer en naam.

Verhoging energietoeslag

Heb je al een aanvraag gedaan of al energietoeslag ontvangen, dan hoef je géén nieuwe aanvraag te doen. Je ontvangt dan uiterlijk 3 oktober de extra €500,-. Alle aanvragen die na 1 oktober worden goedgekeurd, krijgen het volledige bedrag van €1300 uitgekeerd.

Studenten

Studenten werden tot nu toe uitgesloten van de energietoeslag. Hierbij werden alle studenten als gelijken beschouwd, terwijl er zeer verschillende woonsituaties kunnen zijn. Gemeente Land van Cuijk vind het echter niet meer dan redelijk dat studenten, die in dezelfde situatie verkeren als niet-studenten, en ook te maken krijgen met hogere energielasten, in aanmerking kunnen komen voor de energietoeslag. Hierbij geldt dat de energietoeslag maximaal een keer per huishouden wordt verstrekt. Studenten kunnen de eenmalige energietoeslag aanvragen via het digitale formulier.

Voorwaarden en uitzonderingen

Je hebt recht op de eenmalige energietoeslag van €800,- als:

Je hebt geen recht op de eenmalige energietoeslag als:

Aanvragen

Wat moet je toevoegen aan je aanvraag?

Papieren aanvraagformulier

Je kunt ook een papieren aanvraagformulier afhalen bij de receptie van het gemeentehuis in Cuijk. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken. Dat formulier kun je dan inclusief de aanvullende bewijsstukken mailen naar gemeente@landvancuijk.nl. Je kunt het ingevulde formulier ook afgeven bij de receptie van het gemeentehuis in Cuijk. Ook zonder afspraak.

Let op: vergeet niet te ondertekenen bij een aanvraag met een papieren formulier. Zonder handtekening en de benodigde bewijsstukken kunnen wij de aanvraag voor de eenmalige energietoeslag niet toekennen.

Laag inkomen

In onze gemeente heb je recht op de eenmalige energietoeslag als jouw inkomen maximaal 120% van de bijstandsnorm is. Voor de gemeente Land van Cuijk is een laag (gezamelijk) inkomen:

Alle genoemde bedragen zijn netto, en inclusief vakantietoeslag.

Inkomen berekenen

Wil je weten of je recht hebt on de eenmalige energietoeslag? Bereken dan met de informatie hieronder jouw inkomen.

Optellen bij je inkomen

Niet meetellen